יום שלישי, 21 באפריל 2009

רופא מומחה, מכתב שני

ד"ר אפלבויים ובן היקרים, שלום רב

לאחר שקראתי את מכתביכם רציתי לחלוק איתכם מידע ולהעשיר את ידיעתכם על מחלת האנמיה.

קבוצות הסיכון העיקריות שחולות באנמיה הן: תינוקות, וילדים. הם נמצאים ברמת סיכון מוגברת מכיוון שגופם עדיין בשלבי התפתחות ורמות הברזל או ויטמין ה- B12 או בחומצה פולית נמוכים. על מנת למנוע מצבים אלו מומלץ (בישראל) לתת לילדים מגיל 4 חודשים תוסף ברזל.

כמו כן גם קשישים וחולים כרוניים נמצאים ברמת סיכון מוגברת ללקות באנמיה.

נשים בכלל ונשים בהריון בפרט נוטות לפתח אנמיה מחוסר ברזל עקב עליה בנפח הדם, לעומת גברים שנמצאים ברמת סיכון מופחתת.

קבוצה נוספת אשר נמצאת בסיכון היא הצמחונים והטבעוניים. מכיוון שתזונה של אנשים אלו מבוססת בעיקר על סויה ואורז, הם לא מקבלים מספיק חלבונים וברזל המצויים במאכלים בשריים, וצפויה להם סבירות גבוהה יותר ללקות באנמיה.

לטבעוניים שאוכלים מאכלים שאינם מן החי, צפוי חוסר ויטמין B12  שנמצא באופן טבעי רק במאכלים שמקורם מן החי, ולכן גם לקבוצה זו סבירות גבוהה ללקות באנמיה.

תופעה זו נפוצה בקרב תרבות המזרח.

קיימות סיבות רבות לאנמיה וסוגי אנמיה שונים. סיבה אחת היא איבוד דם עקב פציעה או ניתוח, או בגלל דימום מתמשך. אנמיה עקב חוסר ברזל נגרמת בגלל מחסור בברזל החיוני לייצור המוגלובין. אנמיה המוליטית היא תוצאה של הרס מוגבר של תאי דם אדומים, בגלל חומרים כימיים; או מחלות כגון אנמיה של תאי החרמש, הקשורות לצורות לא תקינות של המוגלובין. אנמיה יכולה להיגרם גם בגלל פגם בייצור של תאי דם אדומים, כמו בלויקמיה או באנמיה ממארת.

מחלקים את סוגי האנמיות לכמה קטגוריות: על בסיס גודל תאי הדם האדומים, שעשויים להיות גדולים (אנמיה מקרוציטית), קטנים (אנמיה מיקרוציטית), או בגודל תקין (אנמיה נורמוציטית).

לכל סוג אנמיה שונה יש גם דרכי טיפול שונים.

על פי הנתונים שהגיעו אלי מרופא משפחתו של בן ומבדיקות הדם שלו, עולה כי בן סובל מאנמיה הנובעת ממחסור בויטמין B12.

הוצעו לו דרכי טיפול רבות ושונות על ידי רופא המשפחה שלו ואני מצפה שאם יעקוב אחרי ההוראות מצבו ישתפר תוך כמה שבועות.

מקווה לשמוע רק טוב,

ד"ר שחורי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה